Πως Παιζεται

Λοιπόν, είναι ώρα να αφήσουμε τον καναπέ και το φραπέ. Φοράμε τα ειδικά παπούτσια που θα βρούμε στο Ten Pin, (δε χρειάζεται άλλος εξοπλισμός) και ξεκινάμε! Α! και κάτι σημαντικό: Δεν χρειάζεται να έχουμε και την τέλεια φυσική κατάσταση. Όπως είμαστε! Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα διασκεδαστικό!

 

Τι θα πρέπει να ξέρουμε:

 

Είναι φυσικό στην αρχή να μην τα καταφέρουμε σαν πρωταθλητές. Θα χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να καταφέρουμε να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να στείλουμε τη μπάλα να βρει το στόχο της. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος. Δοκιμάζοντας μερικές φορές, ανακαλύπτει κάθε παίκτης το στυλ που τον βολεύει περισσότερο. Πιάνουμε τη μπάλα με τα δύο χέρια, και τη σπρώχνουμε ανάμεσα στα πόδια μας. Φυσικά, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίξουμε. Είναι όμως ότι πρέπει για να εξοικειωθούμε με το βάρος της μπάλας και το διάδρομο.

 

Όταν καταλάβεις ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης, μπορείς να δοκιμάσεις να τσουλήσεις τη μπάλα με το ένα χέρι, τεχνική η οποία είναι πιο συνηθισμένη και βοηθάει στο να βάλεις περισσότερη δύναμη στη μπάλα ώστε να χτυπήσει τις κορύνες.

 

Μην αγχώνεσαι ότι η μπάλα μπορεί να πέσει από τα χέρια σου, καθώς η μπάλα διαθέτει τρεις οπές, στις οποίες θα τοποθετήσεις τον αντίχειρα, το μέσο και τον παράμεσο.

 

Αρχικά, θα κρατάς τη μπάλα μπροστά από το σώμα και στο ύψος της μέσης σου, στη δεξιά σου πλευρά (αν είσαι δεξιόχειρας), χρησιμοποιώντας το αριστερό σου χέρι για να στηρίξεις το βάρος της μπάλας. Πάρε μια σωστή θέση πίσω από τη γραμμή του διαδρόμου.

 

Ιδανικά, οι περισσότεροι κάνουν δυο τρία βήματα για να πάρουν φόρα.

Ακολούθησε το ίδιο και κάνε ορισμένες πρόβες για τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνεις, ώστε να μην πατήσεις μέσα στο διάδρομο. Όταν θα είσαι έτοιμος κατέβασε προς τα πίσω το χέρι σου σε εκκρεμή κίνηση, ώστε να πάρεις φόρα για το πέταγμα της μπάλας. Έχοντας στο νου σου να μην πατήσεις τη γραμμή που σε χωρίζει από το διάδρομο, φέρε τη μπάλα μπροστά και στο πλάι από το σώμα σου, ολοκληρώνοντας την εκκρεμή κίνηση, και άσε τη μπάλα να τσουλήσει στο διάδρομο, βάζοντας στόχο τις μπάλες.

 

Θα χρειαστείς αρκετή προπόνηση μέχρι να τελειοποιήσεις την τεχνική αυτή, καθώς χρειάζεται χρόνο για να συντονίσεις τις κινήσεις του χεριού και των βημάτων που πρέπει να κάνεις για να πάρεις φόρα.

 

Παρακολουθώντας επαγγελματίες bowlers θα προσέξεις ότι έχουν έναν τρόπο να δίνουν κλίση στη μπάλα, με τον ίδιο τρόπο που ένας ποδοσφαιριστής εκτελεί φάλτσο σουτ. Η τεχνική αυτή ονομάζεται «hook» κι επιτρέπει σε πιο έμπειρους bowlers να χτυπήσουν τις κορύνες από συγκεκριμένη γωνία, από την οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν strike.

 

Αν χρησιμοποιήσεις τον καρπό και τα δάχτυλά σου σωστά, μπορείς να δώσεις περιστροφική κίνηση στη μπάλα και να την κάνεις να αλλάξεις κατεύθυνση όταν θα βρίσκεται στη μέση του διαδρόμου. Η κατεύθυνση που δίνουν οι περισσότεροι bowlers είναι αντίθετη αυτής με την οποία πετούν τη μπάλα, έτσι οι δεξιόχειρες περιστρέφουν τη μπάλα προς τα αριστερά και το αντίστροφο.

 

Σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να χτυπήσουν το «pocket», μία περιοχή στη δεξιά, την αριστερή, ή την κεντρική κορύνα. Η περιοχή αυτή έχει θεωρηθεί ως η καλύτερη για να καταφέρει ο bowler να πάρει τη μέγιστη βαθμολογία στην πρώτη ριξιά.

 

Άλλο ένα προνόμιο της περιστροφικής κίνησης είναι ότι διευρύνεται το πεδίο στόχου, ειδικά όταν προσπαθείς να χτυπήσεις ένα μικρότερο αριθμό κορύνων, τη δεύτερη φορά, αλλά κι όταν έχεις κάνει split (= έχουν μείνει όρθιες κορύνες μόνο στη δεξιά και την αριστερή πλευρά, που δύσκολα μπορεί να χτυπήσει η μία την άλλη).

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.